sobota, 21 listopada 2015

Zupa dyniowo - porowa


Sezon dyniowy praktycznie za nami, ale może jeszcze u kogoś uchowała się jedna dynia, jak u mnie :)
Moją propozycją na dzisiaj jest pyszne, zdrowe i tanie danie, które powinno każdemu przypaść do gustu. 
Uwielbiam do wszystkiego dodawać por, również w przypadku zupy dyniowej jest to smaczne rozwiązanie, ponieważ nadaje jej niepowtarzalny słodko - ostry smak.
Do zupy używamy TYLKO dwa pory, połowę średniej wielkości dyni i ząbki czosnku.






Na początek wycinamy cześć dyni






Następnie szatkujemy por, ja zrobiłam to za pomocą kuchennego robota



Podsmażamy na głębokiej patelni ząbki czosnku


Dodajemy na patelnię poszatkowany por i podsmażamy


Kroimy dynię na małe kawałeczki i dodajemy do pora


Dusimy wszystko od czasu do czasu mieszając




Jak warzywa są już miękkie, bierzemy blender i wszystko miksujemy



..aż do uzyskania jednolitej masy


Następnie z powrotem na ogień i chwilkę podgotujemy dodając sól, pieprz i jakiś ostry sosik dla pikantnego smaku :)




Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 culture blush , Blogger